Žafran apartmani - Plitvička jezera Hrvatski jezik Engleski jezik
Žafran apartmani

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

s
s
Izleti na Plitvička jezera

Ovdje vam predstavljamo opis najzanimljivijih znamenitosti koje obavezno morate posjetiti i doživiti za vrijeme boravka kod nas!!

 

Plitvička jezera

Plitvička jezeraNacionalni park Plitvička jezera površinom je najveći (294.82 km2) od osam nacionalnih parkova u Hrvatskoj. Područje Plitvičkih jezera proglašeno je nacionalnim parkom 1949. godine i time je to najstariji nacionalni park u Hrvatskoj. Godine 1979. Nacionalni park Plitvička jezera uvršten je u Popis svjetske prirodne baštine UNESCO-a.

Park predstavlja fenomen krške hidrografije. Jezera su poznata po sedrenim slapištima i stalnom biodinamičkom procesu rasta sedre u specifičnim ekohidrološkim uvjetima. Sedra je porozna vapnenačka stijena nastala taloženjem kalcijeva karbonata iz vode koja gradi barijere, pragove i druge oblike u krškim rijekama i potocima. Proces stvaranja sedre posebno je naglašen na slapištima Plitvičkih jezera. Odvija se bez prestanka, i dok posjetitelji uživaju u šetnji Parkom. Rastom sedre nastaju veličanstveni mnogobrojni slapovi. S vremenom voda mijenja svoj tok ostavljajući neke barijere suhima, ali potičući rast sedre na drugim mjestima. Ta pojava pruža osjećaj da Plitvička jezera nikad nisu ista.Šira zona Nacionalnog parka skriva bogata šumska i livadna staništa s raznolikim i mnogobrojnim vrstama biljaka i životinja.

Moguće aktivnosti u parku su: pješačenje, planinarenje, vožnja električnim brodom i vlakom, fotografiranje, vožnja biciklom, skijanje, veslanje.

Službene web stranice --> www.np-plitvicka-jezera.hr

 

Rastoke (Slunj)

Rastoke - slapoviRastoke su nastale igrom prirode na utoku rijeke Slunjčice u rijeku Koranu. Priroda se poigrala modrozelenim vodama rijeke Slunjčice i rastočila ih u mnoštvo prštavih slapova i slapića od kojih su najljepši Buk, Hrvoje i Vilina kosa. Po svom nastanku Rastoke su zapravo prvi uvod u Plitvička jezera. Za razliku od tih jezera Rastoke su posebne po tome što se u to bogatstvo zelenila po otočićima i hridima pred tristo godina ispreplelo ljudsko naselje s mlinicama žličarama. Ono što je priroda tisucama godina stvarala a čovjek kasnije, prilagođavajući se prirodnim uvjetima, izgradio, s okolnim vapnenačkim stjenama, starim gradinama i gradićem Slunjem skladno se uklapa u jedinstvenu cjelinu. Zbog te skladnosti povijesne, etnografske i graditeljske kulturne baštine Rastoke su 1969. godine upisane u Registar nepokretnih spomenika kulture Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu.

 

Rafting na Uni (BiH)

Rafting na Uni
Štrbački buk i Veliki kanjoj, najljepše dijelove rijeke Une, možete otkriti samo kajakom, kanuom ili raftom.

U avanturu Unom povest će vas iskusni skiperi - vodići Una RC koji posjeduju internacionalnu licencu IRF-a.

Službene web stranice --> www.una-kiro-rafting.com

 

 

Baraćeve špilje

Baraćeve spilje Posjetite muzej najstarijeg umjetnika – prirode i pogledajte djelo koje je nastajalo milijunima godina. Upoznajte način na koji nam je voda strpljivim radom podarila ovaj biser podzemlja. Osjetite trenutak vječnosti dok prolazite kroz dvorane i hodnike Gornje Baraćeve špilje od samog ulaza i Dvorane guano, kroz Dvoranu slonovih nogu, prepunu sigastih struktura (stalagmita i stalaktita) i do desetak metara visokih stupova (stalagnata). Otkrijte Zmajevo ždrijelo i Dvoranu izgubljenih duša, koje u sebi kriju dio daleke prošlosti te iskusite ljepotu apsolutne tame. Posebna zanimljivost ove Špilje je i u tome što je dr. Marko Malez daleke 1955. godine iznio pretpostavku da je ona zbog svog položaja i starosti bila i prebivalište pračovjeka.

 

Osim pretpostavke o «novom» nalazištu pračovjeka, u špilji su pronađene kosti špiljskog medvjeda (Ursus spalaeus), te mnogo ljudskih kostiju, keramike i bronce među kojima i brončana narukvica iz 7. st. prije Krista te kamena sjekira iz 6. st. prije Krista.

Službene web stranice --> www.baraceve-spilje.hr

 

Foto galerija

Plitvička jezeraCrkva u Smoljancu Slapovi Plitvičkih jezera Plitvička jezera smještaj Plitvička jezera sobe Plitvička jezera apartmani

Početna Smještaj Izleti Ugostiteljstvo Crkve Rezervacije   © Izrada web stranica - InfoStudio.hr